Csik János a 2016-os bajnok!

Csik János a bajnokság második helyén állt a Nagy Finálé, a Hungaroring-i hétvége előtt. Tudható volt, hogy a futameldobások miatt azonban jól áll, így számára fontos volt, hogy dobogós helyeket szerezzen, és ne essen ki az utolsó versenyeken.

img_1843De mi az a futameldobás? Mivel a sorozat igen hosszú, 16 versenyből áll, a szabályok szerint a három legrosszabb eredményt levonják a megszerzett pontokból.

Ez lehet a legkevesebb pontot jelentő futam, kiesés, vagy olyan eset, ha a pilóta nevezett, de nem tudott rajthoz állni.

Csik János ebből a szempontból is jól állt, míg vetélytársai ugyan utolérték pontszámban, de valójában Csik maradt a fő esélyes.

Az utolsó hétvégén egy napra lett besűrítve az összes program, azaz az időmérés, és a három verseny. Igazi őszies idő, de szerencsére csak minimális eső várta a mezőnyt.

img_1179Az időmérés első részében, a Q1-ben Forrai Gábor volt a leggyorsabb, több mint 7 tizeddel nyerte azt.

A Super Pole-ba bejutó legjobb tíz versenyzőnek egy mért körre volt lehetősége, de a kicsit nedves aszfalt többeket megtréfált.

Így járt az addig leggyorsabb Forrai is, aki hibázott a mért körén, csakúgy mint Balogh, Mészáros, Bernula és Fekete.

img_1226A legjobban Molnár Bendegúz összpontosított, és megszerezte az első helyet, és azzal a plusz egy pontot.

Benyó Máté második helyével mutatta, hogy az idén sokáig rakoncátlankodó autója miatt nem volt eredményes, ezen a hétvégén másik autóval versenyzett, és jelentősen gyorsulni tudott.

img_0776Az első futamon Molnár Bendegúz kihasználta hogy a pole-ból indult, és végig vezette a futamot.

Csik János nagyon gyors volt, hamar fel is zárkózott rá, többször össze is értek, de előzni nem tudott.

Benyó Máté a harmadik lett, Forrai Gábor és Bernula István előtt, míg Balogh Zoltán a hatodik helyen ért célba.

Molnár ezzel a győzelemmel közeledett Csikhoz a bajnoki táblázaton, Bernula és Forrai számára viszont úgy tűnt, kiszáll a bajnoki címért folyó harcból, és Balogh Zoltánnal a harmadik helyért fognak küzdeni.

img_1150A második futamon Füge Krisztián indult az élről, és meg is tartotta a vezetést az első körben. A futam végére Balogh Zoltáné volt a főszerep aki nagy előnnyel vezetett, egészen addig míg Bernula István utol nem érte. Sikerült az utolsó köröket kivédekeznie, és megnyerte a futamot Bernula előtt.

img_0723Benyó Máté újra harmadik lett, nyomában a bajnoki címért küzdő Csikkal és Molnárral.

Molnár Bendegúz sokáig Csik előtt volt, de hibázott, és ezt Csik kihasználta, fontos pontokat szerezve ezzel.

Az utolsó, harmadik futamra már csak egy kérdés maradt, tud-e Molnár Bendegúz 6 pontot hozni Csik János-on?! Ehhez mindenképpen győznie kellett.

img_1902A futam első felében úgy tűnt, ez sikerül a RaceStar győztesének, de Csik komoly tempót diktálva tört előre, egészen a harmadik helyig.

Molnár megnyerte a futamot, a nagyon jó formában autózó Forrai Gábor előtt, Csik pedig a harmadik helyével bebiztosította a 2016-os bajnoki címet.

Az FIA Swift Cup Europe bajnokság első hat helyezettje:

  1. Csik János 203 pont
  2. Molnár Bendegúz 202 pont
  3. Bernula István 188 pont
  4. Forrai Gábor 181 pont
  5. Balogh Zoltán 178 pont
  6. Mészáros Gábor 146 pont

img_1828Nézzük mi történt a kisebbik kategóriában, ahol az 1.3-as autókkal küzdöttek a pilóták. Erre a hétvégére nyolc fős volt a csoport, olyan bemutatkozó pilótával, mint a RallyCross egyik nagy tehetségének kikiáltott Kovács Marcell.

A bajnokság harmadik helye már a hétvége előtt eldőlt, Méhész Attila sem előre, sem hátra nem tudott már lépni a ranglistán.

A bajnoki címért Fodor Árpád és Kovács Kolos küzdött, kettőjük közül Fodor állt jobban, de előnye nem volt jelentős.

Az időmérés mégsem róluk szólt, meglepetésre Kovács Marcell megszerezte a legjobb helyezést, igaz csak 5 ezreddel Kovács Kolos előtt.

img_0651Az első futamon Kovács Marcell megmutatta, nemcsak „sárban”, az aszfalton is jó, nagy csatában, megnyerte a futamot.

Kovács Kolos időbüntetést kapott, Ő visszacsúszott a negyedik helyre, de még így is Fodor Árpád előtt értékelték.

img_1291A második futamon Fodor újra magára talált és megnyerte a futamot, ezúttal Hefler Róbert és Kovács Kolos előtt.

A harmadik helyre a Körmöczi ikrek közül Balázs állhatott fel.

img_1728Az utolsó futamra így Fodorhoz került az előny, de végül nem tudott élni a lehetőséggel. Sokáig küzdött Kovács-al, de végül összeakadtak és mindketten kiestek. A felügyelő testület a manőveréért kizárta a futamból.

A harmadik versenyt újra Kovács Marcell nyerte, Körmöczi Balázs és Hefler Róbert előtt. Az 1,3-asok 2016-os bajnoka pedig Kovács Kolos lett.

A bajnokság teljes végeredménye.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nézd tovább

Képek, videók

hu_HUMagyar