Tim Gábor uralta a Truck Fest előtti edzéseket

Véget ért a nyári szünet a Swift Cup Europe kupában is. A sorozat ráadásul a Hungaroringen, a TruckFest keretén belül megrendezésre kerülő Europen Truck Race (Kamion Európabajnokság) mellett zajlik.

0T8B4310A pénteki nap folyamán két szabadedzésre került sor. A nevezéseket nézve több különlegességet is fel lehetett fedezni. Az egyik meglepetés, hogy Tim Gábor (kétszeres Suzuki Kupa Magyar Bajnok) ismét beül az új Swiftbe. Miután Salzburgban két futamgyőzelemmel debütált, így komoly kihívást tartogat az él menők számra. A Bajnokságot jelenleg vezető szlovák pilóta Tobias Bizub (aki a Race Star tehetségkutató programból került be) nem lesz egyáltalán könnyű helyzetben, hisz a bajnokságban ötödik helyen álló Gáspár Tamás ugyan nem indul, de testvére (a többszörös Magyar Túraautó Bajnok) Gáspár Csaba igen. Ráadásként a tavalyi kupagyőztes Balogh Bence is haza látogatott Angliából és benevezett a hétvégére. A három különleges „jövevény” alaposan felkavarhatja majd az állóvizet, és az amúgy sem unalmas bajnokságot még inkább színesti.

Az első szabadedzés papírforma szerint alakult, hiszen várható volt, hogy az első szabadedzést Tim Gábor vagy Gáspár Csaba nyeri. Tim Gábor (2:17.322-es köridővel) nyerte végül, de alig két tizeddel maradt el tőle Gáspár Csaba (2:17.528). A harmadik helyen Bernula István ért be, míg a nemzetközi bajnokságot vezető Bizub Tomas csak a hatodik helyen zárt.

IMG_0626A második szabadedzésen ismét Tim Gábor dominált, aki javítani tudott köridején (2:16.351). Csik János formába lendült, és 2:16.913-as köridővel a második lett. Sokáig Gáspár Csaba (2:17.333) állt a harmadik helyen, de az utolsó pillanatban Balogh Bence (2:17.254) megelőzte és megszerezte a harmadik helyet. Bizub Tomas 2:17.498-es köridővel az ötödik helyen zárta a második szabadedzést. A sorozathoz csatlakozott a hétvégére a Lotus Cup Eastern Europe többszörös bajnoka Vizin Tamás is, aki jelenleg barátkozik az első kerék hajtású Suzuki Swifttel. A második szabadedzést a tízedik helyen zárta.

Versenyzői nyilatkozatok:

Tim Gábor (APEX Racing) : „Nagyon tetszik az autó és a srácok alaposan kitettek magukért, hogy minden rendben legyen. Nem árul el nagy titkot, hogy nagyon sok még benne. Az első szabadedzésen vegyes beállítással mentünk, mert én állítottam be. A második szabadedzésre korrigálták a srácok a beállításokat, ami aztán látható is volt az időeredményeken. Úgy gondolom, hogy holnap az időmérőn az új gumikban találunk egy-két tizedet. Persze figyelnünk kell a gumikra is, hisz három versenyt kell kibírniuk. A jelenlegi beállítások egyébként szerintem optimálisak, és egyaránt gyors, de egyben gumikímélő is. Aztán majd meglátjuk, de az biztos, hogy izgalmas versenyek előtt állunk.”

0T8B4419Balogh Bence (GFS Motorsport): „Az első szabadedzésen ismételten ismerkedtem az autóval, hisz jelenleg egy másik kupában versenyzek. Szóval, idő kell, hogy újra elkapjam a ritmust. Végül azért az ötödik helyre volt elég, ami nem a világ vége, és nem is aggasztana, de Tim Gabi nagyon csúnyán megverte a mezőnyt. A második szabadedzésen már azért sokat gyorsultam, de Tim idejétől még mindig nagyon elvagyok maradva. Ami benne volt ma, az a Csik Jani ideje. Szóval, Csik Janit megfogom tudni, fogni holnap az időmérőn, de Tim ellen még valamit kell keresni. Az előzetes elemzések is alátámasztják, hogy sokat hibáztam is. Most biztos, hogy sok munka vár rám, hisz a loggokat letöltöttem és alaposan ki kell elemezni, hogy mitől van ez a bő nyolc tized hátrányom.”

Tomas Bizub (GFS Motorsport): „Az elején úgy érzetem, hogy jól mentem, de amikor megláttam a többiek időeredményét, akkor nagyon meglepődtem. Majdnem egy másodperc volt a hátrányom, ami olyan érzés volt, mint ha most kezdtem volna a versenyzést. A második szabadedzésen úgy gondoltam, hogy Gáspár Csaba után megyek, mert ebben láttam az esélyt a javulásra. Ezt egyébként Csabával előtte meg is beszéltem, hogy ne legyen probléma. Jó döntésnek bizonyult, hisz rögtön tudtam javulni. Nagyon sok mindent már máshogy csinálok, mint az első szabadedzésen, és úgy érzem, hogy most már nem vagyok messze az elsőtől sem. Persze, holnap az időmérőn fog eldőlni, hogy mire lesz elég. A bajnokság szempontjából is nagyon fontos ez a hétvége, hiszen jelenleg vezetem a nemzetközi kupát és szeretném ezt a vezető helyet megőrizni. Izgalmas hétvége előtt állunk.”

Vizin Tamás (BV Motorsport): „Számomra ez egy új világ, hisz hátsókerekes Lotusok azért máshogy viselkednek. Ennek ellenére ezek is nagyon szépen mennek keresztbe. A féktávokon általában lapjával érkezem. Komolyra fordítva, kicsit hasonló érzést vártam, mint amikor a Renault Clioval mentem, de annál lényegesen finomabban kell vezetni. Annál lehetett picit durvábban bánni a technikával. Persze, meg kell még szokni, hiszen most mentem először Suzukival. Hogy holnap mi lesz, azt sajnos még nem tudom, mert hengerfejes lett az autó. Szóval, most a szerelők nekiállnak és remélem, hogy lesz minden alkatrész, hogy holnapra újra versenyképes állapotba kerüljön.

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nézd tovább

Képek, videók

hu_HUMagyar