[av_section min_height=’custom’ min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ bottom_border_diagonal_color=’#333333′ bottom_border_diagonal_direction=” bottom_border_style=” custom_arrow_bg=” id=” color=’main_color’ background=’bg_color’ custom_bg=’#333333′ background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=’http://supercar.s3w.hu/wp-content/uploads/2018/07/elvalaszto-2.png’ attachment=’120′ attachment_size=’full’ attach=’scroll’ position=’top center’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-jjtzeh7h’ custom_class=”]

[av_two_third first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-oaft’]

[av_heading heading=’FIA Swift Cup Europe’ tag=’h1′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ color=’custom-color-heading’ custom_font=’#ffffff’ av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jnuo8fqh’ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jnunwbc7′ custom_class=” admin_preview_bg=”]

20070930gyorsasag13A versenysorozat Suzuki Swift Kupa néven indult útjára Magyarországon még 2006-ban. A magyar autósport utánpótlására hozták létre, nem titkolt szándékkal. A szervezők az első pillanattól fogva a költségkímélés jegyében alakították a versenyfeltételeket úgy, hogy a gazdaságos működés mellett a versenyzés valódi szellemisége is komoly hangsúlyt kapjon. A Suzuki Swift 1.3 típusú autóknak azonos a technikai felszereltsége, ezért a versenyzők kvalitásai kapnak kulcsszerepet a pályán. A márkakupa ennek köszönheti évről évre növekvő népszerűségét.

pict42009-ben a sorozat szervezési és rendezési jogait a GFS Motorsport vette át. Burkus Egon, a márkakupa tulajdonosa továbbra is a költséghatékonyságot tartotta elsődleges szempontnak. A gazdasági recesszió, és a folyamatosan csökkenő szponzori kör ellenére a kupa tovább tudott fejlődni.

2010 óta még nagyobb hangsúlyt kapott a tehetséggondozás: az akkor elfogadott új szabályok értelmében 14 év helyett már 12 éves kortól lehet versenyezni kupás Suzukival. A korhatár leszállítása azonban nem jelenti automatikusan a versenyzői licenc kiváltását is, hiszen a fiataloknak komoly feltételrendszernek kell megfelelniük. Az elmúlt évek során mindenesetre egyre több ifjú versenyzőnek sikerül teljesíteni a szükséges követelményeket.

A kupa folyamatos fejlődését mutatja, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a média és a versenyzők részéről egyaránt. A sorozat pedig az elmúlt nyolc éve alatt számos – a nemzetközi sorozatokban is magas szinten teljesítő – versenyzőt nevelt ki. A Suzuki Kupában nevelkedett, és jelenleg rangos nemzetközi versenyeken szereplő pilóták:

2006. Michelisz Norbert (2008-tól WTCC – 2012. Yokohama Trophy Világbajnok)

2009. Kiss Norbert (Renault Formula Bajnok, 2012-től European Truck Race top pilóta)

2010. ifj. Ficza Ferenc (2012-2013 ETCC pilóta)

2011. Tim Gábor (2012. ETCC pilóta)

2014. Balogh Bence (2015, Mini Challenge UK)

major2_nA korhatár leszállítását sokan megkérdőjelezték, és feltették a kérdést, hogy szabad-e 12-13 éves gyerekeket versenyeztetni. A kételkedők hamar megbizonyosodhattak róla, hogy megfelelő szakmai háttérrel sokkal korábban fellelhetők a tehetségek. A Márkakupa egyik legnagyobb ifjútitán-büszkesége Major Benedek, aki 2010-ben, 13 évesen mutatkozott be a mezőnyben. Beni a következő évben már egy 1.6-os Lotus Exige versenyautóval a kategória bajnoka lett, majd 2012-ben ismét feljebb lépve, egy Exige Cup 260-al a Lotus Cup Eastern Europe sorozatában versenyzett. Ezután pedig 2013-ban, 16 évesen ő lett a világ legfiatalabb kamionversenyzője, aki első szezonjában több futamot is megnyert az European Truck Race versenyein. A bajnokságot a TOP10-ben zárta.

2010 óta a sorozat egyre több külföldi helyszínen szerepelt a Suzuki kupa, és ennek következtében tovább nőtt a sorozat iránti érdeklődés. Elsősorban, Ausztriában és Szlovákiában vetették meg lábukat a magyar suzukisok. A magas színvonalnak köszönhetően 2012-től a Suzuki Kupa rendszeres részvevője a WTCC, GT-1, ADAC Masters bajnoki futamainak, valamint 2013-tól a European Truck Race betétfutama is.

A nemzetközi sikerek és a megnövekedett külföldi érdeklődés hatására újabb mérföldkőhöz érkezett a sorozat. 2013-ban elkezdődött a kupa átszervezése és reformálása, ennek első lépéseként jelentősen átalakult a szabályrendszer. A második lépés még ugyanabban az évben annak a folyamatnak az előkészítése volt, amely során a Suzuki Kupa ténylegesen átlépve az országhatárokat, 2014-re hivatalos F.I.A. Európa Bajnoksággá válik Swift Cup Europe néven.

Együttműködés kezdődött a Magyar Suzuki Zrt.-vel.

salz056A cég vezetése kezdettől fogva pozitívan állt az Európa kupa mellé, és támogatásáról biztosította a szervező Gfs Racing Kft-t. A megállapodás értelmében 2014-től a Suzuki gyár adja a technikai hátteret a kupasorozatnak, és ennek már most látszik a legfőbb eredménye: már az idén a megszokott 1.3-as kupás autó mellett az új, 2013-as fejlesztésű Suzuki Swift 1.6 SPORT típus is képviselteti magát.

IMG_9660Az új Swifteket a GFS Racing bázisán folyamatosan, rohamtempóban alakítják át és készítik fel az április végén induló szezonra. Az új autótípusra szóló versenykiírás hamarosan elérhetővé válik mindenki számára, bár már most jelentős az érdeklődés. Az 1.6-os Swift-ek a széria változathoz képest többek között pályaversenyzésre alkalmas sport futóművet kapnak.

Az új autók technikai adatai:

  • Motor: 1600ccm
  • Teljesítmény: 150LE
  • Futómű: INTRAX több fokozatban állítható kifelé, befelé csillapítással
  • Fékrendszer: 4 tárcsafék
  • Sebességváltó: manuális 6 sebességes, TORSEN rendszerű speer
  • Egyéb speciális felszereltség: állítható fékerő szabályozás, professzionális bukócső rendszer, SABELT versenyülés, 6 pontos biztonsági öv, versenykormány, SPEEDLINE versenyfelni, YOKOHAMA E jelzésű versenyabroncs.

[/av_textblock]

[/av_two_third][av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-w6aa’]

[av_sidebar av_uid=’av-79q9o’ widget_area=’Displayed Everywhere’]

[/av_one_third][/av_section][av_section min_height=’custom’ min_height_px=’227px’ padding=’no-padding’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ bottom_border_diagonal_color=’#333333′ bottom_border_diagonal_direction=” bottom_border_style=” custom_arrow_bg=” id=” color=’main_color’ background=’bg_color’ custom_bg=’#333333′ background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=’http://supercar.s3w.hu/wp-content/uploads/2018/07/elvalaszto3.png’ attachment=’146′ attachment_size=’full’ attach=’scroll’ position=’bottom center’ repeat=’stretch’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-jjzmhkob’ custom_class=”][/av_section]

hu_HUMagyar