Tim Gábor dupla győzelemmel mutatkozott be

A Swift Cup Europe idei sorozatának a negyedik hétvégéjét rendezték az ausztriai Salzburgring-en. A hétvége különlegessége volt, hogy a bajnokságban bemutatkozott Tim Gábor, aki 2011-ben megnyerte a Suzuki Swift Kupát, míg tavaly az RCM CUP-ot, melynek bajnokságát idén is vezeti. De nem Ő volt az egyetlen beugró, a Salzburgring-en debütált Gáspár Csaba is, akit a túraautózás szerelmeseinek nem kell bemutatni, több nemzetközi bajnokságot is megjárt magyar pilótáról van szó.

IDŐMÉRŐ – 07.25. 09:00

0T8B6880A szombat reggeli időmérés tökéletes körülmények között zajlott, és ezt mindenki kihasználta. A 26 fős mezőny tagjai folyamatosan javították meg köridejeiket, igyekeztek minél jobb szélárnyékot találni. Tim Gábor megmutatta, hogy nem véletlenül háromszoros magyar bajnok már, megnyugtató, több mint fél másodperces előnnyel nyerte az időmérést. A második az osztrákok élmenője, Tobias Weichenberger lett, a magyar fiatal hölgyversenyző, Keszthelyi Vivien előtt.

  1. Tim Gábor
  2. Tobias Weichenberger
  3. Keszthelyi Vivien
  4. Bernula István
  5. Christoph Zellhofer
  6. Lukas Puchinger
  7. Burkus Egon
  8. Gáspár Csaba

ELSŐ VERSENY – 07.25. 15:40 h

A szombat délutáni versenyre özönvíz szerű eső érkezett a pálya fölé, de sokak mégis a száraz gumikon maradtak. Így tett a pole-ból induló Tim is, aki jól kapta el a rajtot, és 5 másodperces előnyt épített ki. A 15. helyről indult Balogh Zoltán kihasználta a verseny előtti kavarodást, és gyorsan felrakatta az eső gumikat, ami hatalmas előnyt jelentett. Rohamosan lépkedett előre, és már a második helyen járt, mikor a Safety Car-t küldték a pályára baleset miatt.

0T8B6509A SC az utolsó körökre kihajtott, és a zöld jelzést Tim újra jól kapta el, és megint elnyúlt a mezőnytől. Balogh a nyomában tudott maradni, de támadásra nem volt esélye. Ebben a sorrendben értek célba, Tim nyert Balogh előtt, a harmadik pedig az FIA ETCC-ben is sikeresen szerepelt, többszörös magyar bajnok Gáspár Csaba lett.

FIA Swift Cup Europe értékelés:

  1. Tim Gábor
  2. Balogh Zoltán
  3. Gáspár Csaba
  4. Burkus Egon
  5. Bernula István
  6. Tomas Bizub

Magyar OB. értékelés:

  1. Tim Gábor
  2. Balogh Zoltán
  3. Gáspár Csaba
  4. Burkus Egon
  5. Bernula István
  6. Csik János

Junior értékelés:

  1. Balogh Zoltán
  2. Keszthelyi Vivien (lady kategória győztes is)
  3. Fekete Balázs

Versenyzői nyilatkozatok:

Tim Gábor:

0T8B6976”Én most ültem először ebbe az autóba úgyhogy nekem minden ismeretlen volt. A szabad edzéseken nagyon megtetszett és így jött az ötlet hogy benevezzünk erre a fordulóra. Az eső nagyon megijesztett. Még a rajtrácson is gumi nyomást állítottunk és gondolkodtam mi hogy legyen. Végül úgy néz ki hogy jól sikerült a választás. Nagyon kemény volt a verseny. Weichenberger jött mögöttem egész sokáig aztán sikerült egy 5 másodperces előnyt kiautózni. Kicsúszott a sikánban és safety car volt. Ezután is tudtam folyamatosan elszakadni a mezőnytő és megnyerni a futamot.”

Balogh Zoltán:

”Szeretem a vizes pályát örültem, hogy esett az eső. Igaz volt egy kis izgalom bennem hogy milyen lesz mert még nem, mentem Suzukival esős versenyen de bejött és tetszett. Mindegy hogy száraz vagy vizes a pálya mindegy, ugyanúgy kell menni. Remélem, hogy a második versenyen ugyanígy fogok teljesíteni vagy jobban.„

Gáspár Csaba:

0T8B6918”Extrém vizes volt a pálya nagyon nagy bátorságpróba volt ez a verseny. A hosszú egyenesben vakon kellett menni Elrontottuk sajnos az időmérőt mert esős beállítással mentünk ki és szinte tejes mértékben száraz volt a pálya. A második körben kijöttem, visszaállítottuk a guminyomást de utána sem tudtam jó kört menni mert összekavicsozták teljesen az utat. Így a 8. helyről rajtoltam. Feljöttem a harmadik helyre ami nagyon küzdelmes volt. Nem is emlékszem rá hogy mostanában mikor voltam ilyen csatában. Nagyon jó volt és sportszerű volt.”

MÁSODIK VERSENY – 07.26. 11:35

0T8B6823A vasárnapi második versenyre már ideális, száraz körülmények között került sor. Az első futam eredménye adta a rajtsorrendet, persze az első nyolc pilóta fordított sorrendben állt a rajtrácsra. A rajtot az élmezőny jól kapta el, komolyabb probléma nélkül teljesítette a 26 fős mezőny az igen szűk első sikánt. Az osztrák Martin Zelhoffer vezette a mezőnyt Lukas Puchinger előtt, a legjobb magyar Bernula István volt. Tim Gábor ekkor csak a kilencedik volt. A verseny feléig együtt autózótt ez az első 8-9 autó, mikor a pályára hajtott a Safety Car, Alexander Maier forgott bele a szalagkorlátba, és állt meg a pályán.

Az újra indítás után hamar kialakult az élen egy 6 fős csoport, Bernula átvette a vezetést, Gáspár Csaba üldözte, de Tim is kezdett felérni rájuk. Az élen állók összeakadtak, Bernula ki is forgott, pont Tim elé, akinek ép hogy sikerült kikerülni az ütközést. Gáspár Csaba a 11. körig tudta tartani Tim-ek, aki végül megelőzte és átvette a vezetést. Az élen már nem változott semmi a célig, Tim megnyerte a második versenyt is.

DSC04799A mezőny középső traktusában a célba érkezés előtt egy komoly baleset alakult ki, hatan akadtak össze, Keszthelyi Vivien többször is megpördült a levegőben, így piros zászlóval intették le a mezőny megmaradt részét. Ezért hiába kockás zászlónál fejezte be az első hat a versenyt, az utolsó tiszta kör számított, ez adta a végeredményt. Így hiába volt második helyen Gáspár Csaba a leintéskor, a 12. kör eredménye volt a hivatalos végeredmény. Tim mögött Tomas Bizub lett a második, Gáspár Csaba pedig a harmadik.

FIA Swift Cup Europe értékelés:

  1. Tim Gábor
  2. Tomás Bizub
  3. Gáspár Csaba
  4. Martin Zellhofer
  5. Balogh Zoltán
  6. Tobias Weichenberger

OB értékelés:

  1. Tim Gábor
  2. Gáspár Csaba
  3. Balogh Zoltán
  4. Csik János
  5. Keszthelyi Vivien
  6. Burkus Egon

Junior értékelés:

  1. Balogh Zoltán
  2. Keszthelyi Vivien (lány kategória győztes is)
  3. Fekete Balázs

Versenyzői nyilatkozatok:

Tim Gábor:

0T8B7003„Nagyon jó volt és izgalmas. Más időjárási körülmények voltak mint az első versenyen és teljesen máshogy kell vezetni esőben mint száraz pályán . Bíztam benne hogy a pénteki és a szombati tempónkat látna a száraz pályán is meg tudom védeni a pozíciómat. Nagyon jó volt nagyon! Fair csata volt volt. Safety car is volt és a végén egy nagy baleset de összességébe köszönöm szépen hogy ilyen sportszerűen küzdöttek az ellenfeleim. Köszönöm szépen a támogatóknak hogy itt lehettem és nagyon boldog vagyok hogy sikerült nyerni . ”

Tomás Bizub – RaceStar:

0T8B6989„Az időmérő sajnos nem sikerült. Nem fogom azt mondani hogy az autó volt mert úgy érzem hogy bennem volt a hiba. Az első versenyen esett az eső aminek örültem mert szerezem az vizes körülményeket. A 12. helyről felkerültem a hatodikra. Ennek nagyon örültem mert csak egy pozícióra voltam Bernulától akivel a tabellán egymást követjük a pontszerzésben. Valójában ennek jobban örültem mint a verseny abszolút helyezésének. A második versenyen így aztán harmadik helyről indulhattam. A rajt után nem sikerült betenni a hármast így aztán visszaestem két pozíciót. Legelől a Bernula, Gáspár és Tim elég keményen küzdöttek egymással. Ekkor sikerült feljönnöm mögéjük és a harmadik helyen egész végig tudtam harcolni Gáspárral és Tim Gáborral. Nagyon örülök hogy harmadikként végeztem. Nagyon köszönöm Burkus Egonnak és a GFS csapatnak hogy itt lehettem és ezt végig harcolhattam ”

Gáspár Csaba:

„Ma fordított rajt sorrendben a hatodik helyről indultam. Szépen, fokozatosan jöttem előre. Egy kis incidensen kívül nagyon jó sportszerű csatát vívtunk Bizubbal és Tim Gabival. Tényleg nem lehet semmi rosszat mondani. Ilyennek kell lennie egy autóversenynek úgy gondolom. Sportszerűen, tiszteletben tartva egymás autóját, nem törjük össze egymást. Minden rendbe volt nagyon pozitívan zártuk ezt a hétvégét. Most ültem először az autóban. Ennél jobbat így első menetre úgy gondolom nem is kívánhattam volna. Köszönöm a csapatnak hogy mindent profin megcsináltak.”

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nézd tovább

Képek, videók

hu_HUMagyar